Lär dig mer om fransar och bryn

Lär-dig-mer-om-fransar-och-bryn

Håret är inte så enformigt och simpelt som du kan tro. Det händer många olika saker under hudens yta – exempelvis finns det finns tre olika växtfaser och tre olika typer av hår på vår kropp, och har du koll på varför du har längre hår på huvudet än på benen? Lär dig mer om fransar och bryn här.

 

Olika hårtyper

Ullhår

Större delen av kroppen är beklädd med ullhår (lanugohår). Dessa hår finner du nästan över hela kroppen, förutom i handflator och fotsulor som är hårlösa. Detta hår är tunna och mjuka och har oftast ett svagt pigment och är därför inte sammafärg som ditt huvudhår.

 

Borsthår

Ögonbryn, fransar och könshår. Det är grövre, stelare strån som till skillnad från ullhår har starkare pigment. Borsthår har en livslängd på ca 6 till 8 veckor innan hårsäcken lägger sig i vila och ett annat hårstrå kommer upp.Även skägg tillhör borsthår men har hos män en betydligt längre livslängd än fransar bryn och könshår. Borsthår kan växa upp till 0,4mm per dygn.

Ögonbryn och ögonfransar är de hårstrån på kroppen som vi byter ut oftast av alla. Detta kan jämföras med ett huvudhår som i regel håller i 3 år. 

 

Långhår

Huvudhår, alla människor födds med hundratusentals hårsäckar i huvudet men alla är inte vakna samtidigt. Man bruka säga att man har ungefär mellan 80 000-150 000 hårsäckar som är vakna varje dag beroende på hårfärg.

Du tappar mellan 60-100 hårstrå per dag, efter du tappat ett hårstrå så växer det antingen ut ett nytt eller så lägger sig hårsäcken i vila i 2-3år och en annan hårsäck vaknar till liv. Du tappar endast ett hårstrå som har levt ett långt liv. Ett hårstrå blir vanligtvis 2-6år gammalt men i vissa fall med bra kost och träning samt bra gener kan bli upp till 12 år gammalt. Långhår växer ca 1 cm per månad.

 

Hårets växtfaser 

Anagenfas – hårets tillväxtfas

Detta är den första fasen i hårets växtcykel, det vill säga när håret har kontakt med proteinet och hårets tillväxtceller. Det är under denna fas som det avgörs hur långt håret blir på alla olika delar av din kropp. Vilket betyder att denna fas kan se väldigt olika ut beroende på vilken del av kroppen håret befinner sig.  På kroppen växer håret max tre till fyra veckor, medan det på huvudet kan växa i upp till sju år. Ungefär tjugo procent av kroppens hår är i denna fas åt gången och det är just i denna fas som du kan ta bort håret vid en permanent hårborttagning (laser eller IPL) – därför behöver du göra fler behandlingar innan du är helt hårfri.

 

Katagenfas – övergångsfas

I katagenfasen går håret ifrån sin aktiva tillväxt för att sakta men säkert bli vilande – där håret släpper från sin rot och alla tillväxtceller. Detta är fasen då håret fortfarande sitter kvar (innan den i nästa fas ramlar bort helt) och precis som vid den anagena-fasen kan tidsspannet se olika ut även här, men normalt kan du räkna med att det tar mellan några dagar till någon vecka.

 

Telogenfas – vilofas där tillväxten slutat

Här har den aktiva tillväxt slutat och håret börjar krypa ur sin follikel. Håret kan befinna sig i denna fas i allt mellan en till tre månader, innan du till sist tappar håret. Dessa hårstrån lossnar oftast regelbundet och utan någon direkt ansträngning. När håret väl lossnat börjar ett nytt hårstrå produceras i cykeln.

Previous Article Next Article